Träning en vanlig vecka

Att träna är både bra för kropp och själv, vilket många av oss också vet om. Alla gillar däremot inte att träna så mycket, men det gäller att hitta motivtionen. För att jag ska hitta min motivation är det viktigt att jag planerar min träning, både vad gäller olika pass, dagar och tider. I samband med det planerar jag även min kost under den kommande veckan. Här får du några tips på hur man kan gå tillväga.

Bestäm dagar och tider

Att redan till exempel under söndagen se över schemat för kommande vecka är en bra start på planeringen av din träning. Hur jobbar eller pluggar du kommande vecka? Har du något annat inbokat, så som ett möte eller en kompisdejt? Utgå från det när du planerar in dina pass. Kom ihåg att alla träningspass inte behöver vara lika långa eller lika intensiva – variation är faktiskt väldigt bra både vad gäller tid och intensivitet. Varva mellan raska promenader och intensiv styrketräning för ett bra resultat.

Träning en vanlig vecka

Exempel på träningspass en vecka

Detta är endast ett exempel på hur jag kan lägga upp mitt träningsschema för en vecka: Måndag – Löptur i skogen som avslutas med intervallträning i trappor, ca 1 timme Tisdag – Core-pass på Friskis och Svettis, 45 minuter Onsdag – Vila. Umgås med vänner och tar det lugnt Torsdag – Intensivt styrketräningpass på mitt gym, fokuserar på ungefär två muskelgrupper och gör få men tunga reps i omgångar, ca 1 timme Fredag – Intervallpass, antingen på mitt gym eller utomhus om vädret tillåter. Hopprep, trappor, tyngder och andra saker som finns runt omkring mig används, ca 1 timme Lördag – Vila, vila. Ingen speciell träning alls. Söndag – Vila eller en ganska lugn promenad i skogen, gärna med en vän eller bra musik i hörlurar

Vila bör man

Kom ihåg vikten av vila och återhämtning, att träna ihjäl sig är varken bra för kropp eller för själv. Då riskerar du också att träningen mest ses som jobbig. Dessutom kan mängden träning variera från vecka till vecka. Om du har mycket att göra en viss vecka ska du inte vara rädd för att dra ner på träningen, och tvärtom. Kom ihåg att träning ska vara skönt och något du ser fram emot. Lycka till!